Huawei skickade hotfulla brev till statsministern

SR;Ekot torsdagen den 14 maj

I Danmark rapporteras det nu att den kinesiska techjätten Huawei i hotfulla ordalag i brev till två olika statsministrar ska ha försökt påverka landets regering.

Det är tidningen Berlingske som tagit del av flera brev från Huawei Danmark till både den förre statsministern Lars Løkke Rasmussen och nuvarande Mette Frederiksen.

I breven skriver företaget bland annat att man önskar vara involverade i utbyggnaden av framtidens danska telenät och att den mediala bevakningen av bolaget innehåller felaktigheter som man vill klargöra.

Men i ett av breven skriver företaget att om Huawei skulle få problem i Danmark så skulle det allvarligt påverka andra kinesiska företags vilja att investera i landet, något som kan tolkas som ett hot.

Brevet skrevs i mars 2019 samtidigt som det stora danska telebolaget TDC låg i förhandling kring vem som skulle tilldelas kontrakt om 5G-utbyggnaden i Danmark. Samma månad bytte TDC från Huawei till svenska Ericsson som leverantör av ett nytt 5G-nät i Danmark. Ett beslut som föranleddes av en debatt om Huaweis förbindelser med den kinesiska regeringen.

I ett mejl till Berlingske förnekar Huawei att företaget på något vis skulle ha försökt hota den danska regeringen.

David Rasmusson, Danmarkskorrespondent

Slut citat.

Det beror ju förstås på vad man lägger i begreppet hot. Den verkliga anledningen till att Kina mobbar Sverige och vägrar att sälja ansiktsmasker och annan medicinsk utrustning såsom respiratorer i dessa Covid-19 tider, eller säljer defekt utrustning, är alltså att de vill göra sig av med en konkurrent till Huawei rörande 5G system. Men metoderna de använder är kommunistiskt auktoritära och borde avskräcka alla normala människor från att göra affärer med Kina i framtiden. Låt dem gå sitt eget öde till mötes. De kan inte göra något mot oss ur ett militärt perspektiv, som inte automatiskt skulle medföra omedelbar eller nära förestående ekonomisk kollaps för deras regim, t.ex. om de skulle använda kärnvapen eller uttalat kärnvapenhota oss.

Jag vet varför de är arga på oss. Västerländska män har tyvärr länge tagit deras kvinnor. Inte jag, jag är personligen helt oskyldig mot alla Ostasiater. Kineserna bidar sin tid för att ge igen mångdubbelt på flera fronter mot västvärlden. Men kineserna själva utnyttjar tibetanska kvinnor och vägrar tibetanska män samma rätt genom att förbjuda äktenskap mellan tibetanska män och kinesiska kvinnor i lag. Detta utan någon historia mellan tibetanska män och kinesiska kvinnor, märk väl. (Det är inte förbjudet på något sätt för en kinesisk man att gifta sig med en tibetansk kvinna.) Kineserna utnyttjar uigurernas kvinnor. Kineserna utnyttjar andra ostasiatiska länders kvinnor. Och till sist, kineserna utnyttjar och suger ut Afrika och tar afrikanska kvinnor utan någon nämnvärd historia mellan afrikanska män och kinesiska kvinnor. Då kan de fanimig ta och hålla käften också, särskilt regimen i Beijing! De har tagit vad de ska ha. Hit ska de inte komma! De tar till ”Rasistkortet” vid varje tillfälle de kan. Nog finns det rasism allt, särskilt bland kineser och särskilt mot afrikaner. Men särskilt länder med en stor andel kineser, som Australien, viker ned sig på individnivå så fort rasistkortet visas. Här i Sverige är kinesernas rasistkort tämligen verkningslöst. Här i Sverige viker man ned sig för rasistkortet från andra stater och etniska och religiösa grupper än kineser.

Låt oss hjälpa kinesernas antagonister istället. Jag tänker på Thailand och Vietnam som två goda exempel på länder vi kan hjälpa att hjälpa sig själva förbli oberoende av Kina. Är det rasistiskt nog för er, Beijing?

Obs, detta mejl går till Högkvarteret och läggs ut på Strategiska insamlingscentralens sajt, som ofta besöks av någon kinesisk myndighet.

Roger M. Klang, Strategiska insamlingscentralen

Publicerad av Roger Klang

I come from Arboga, Sweden, same latitude as Stockholm, Oslo and Helsinki. The year in which I was born was 1965. But I grew up in the region of Scania in the south end of Sweden. I believe in God and his son Jesus Christ but I still don’t go to Church. I don’t know what else to say about myself so I’ll stop here. The truth is, you wouldn’t know me if you had read a book about me. I’m pretty unique I like to think. We all are, but especially me. Roger M. Klang, civis Lundensis

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: