Det lönar sig dåligt att argumentera för att Sveriges dödstal är högre än omvärldens på grund av att vi dokumenterar dödsfall mera noggrant än vad omvärlden gör. Det må vara sant, men det kommer inte att stoppa de som är illvilliga mot Sverige från att slänga tillbaka valda uppgifter och hävda att Sverige visst har högre dödstal per capita av Covid-19 viruset. Djävulen sitter i detaljerna!

Hur ska ni då bemöta omvärldens kritik

Genom att proklamera att Sverige tänker invänta och se hur smittspridningen har peakat i Sverige genom att jämföra våra data med omvärldens. En smittspridningskurva över tiden är jämförbar med omvärldens smittspridningskurvor. Det kvittar egentligen hur man har hanterat smittspridningen, kurvorna kommer att vara jämförbara när det här är över, inte förr. Det som gör skillnad är i vilken omfattning som länders sjukvårdspersonal har haft tillgång till ansiktsmasker och annan skyddsklädsel och skyddsutrustning samt handsprit. En sak till spelar in. Hur olika länder har hanterat sin epidemi i olika skeenden. Och så spelar det sociala kapitalet i ett land stor roll för smittspridningshastigheten. Vi kan se på somalier i Sverige. Vi kan se det i våra förorter. Dessa människor saknar i stort socialt kapital. ”Socialt kapital” är en statsvetarterm som betyder; I vilken grad som medborgarna har förtroende för myndigheterna och vice versa. De har vidtagit noll försiktighetsåtgärder. De har inte gått i självvald karantän när smittade.

Ett sätt att hantera framtida Coronavirus

Antalet dödsfall har inte en stark korrelation till antalet smittade. Jag har varit sjuk i en ganska svår förkylning eller i Covid-19 sedan i februari (minst sedan vecka 8), alltså 8 veckor, men inte med ett våldsamt sjukdomsförlopp. Jag har inte varit utomlands. Jag har inte haft feber och jag har inte haft svårt att andas. Jag är 54 år och har en god grundfysik. Jag sitter i självvald karantän. Jag skulle önska att ni när den här pandemin är över testade människor som misstänker att de har haft Covid-19, även om det skulle visa sig att dessa människor inte har haft viruset, utan att de har haft ett helt annat virus. Jag blev ju smittad redan i februari, och jag har inte varit utomlands. Men ett par dagar innan jag insjuknade så var jag på en Thairestaurang i Lund. Det skulle kunna vara att Covid-19 kom till Lund och att jag fick viruset genom restaurangens eller deras släktingars resande mellan Thailand och Sverige. Det betyder att vi kan ha fått en felaktig bild av hur och när smittan har spridit sig. Det skulle kunna vara så att svenska turister i Italien och i Österrike bara är en del av förklaringen, den delen som har dokumenterats, medan Thairestauranger och Kinarestauranger kan ha haft en större del i hur och varför viruset har spridits.

Vad vinner vi på ett sådant frivilligt test då?

  1. För det första så får vi en bättre bild över vilka som är immuna inför en framtida epidemi och verkningarna på samhällets funktioner blir då mindre liksom risken för snabb smittspridning.
  2. För det andra så får vi kanske reda på hur ackurat smittspridningsstatistiken är. Kan det ha varit att smittan kom till Sverige tidigare än vad vi tror? Vi testade i februari bara Italienresenärer och Österrikeresenärer. Men utanför den gruppen kan smittan ha spridit sig i landet redan i december eller januari.

Jag förstår varför ni inte testade folk utanför den här gruppen samt vårdpersonal. Det är kanske framförallt i Kina och i Italien som det tillverkas testkit, och dessa länder testade flitigt på sin egen befolkning. Men de hade inte någon överproduktion på testkit och använde sig av den metoden excessivt för sin egen del. Vi kunde helt enkelt inte få tag på tillräckligt många testkit.

Strategiska insamlingscentralen

ordföranden Roger M. Klang, den 16 april 2020

Publicerad av Roger Klang

I come from Arboga, Sweden, same latitude as Stockholm, Oslo and Helsinki. The year in which I was born was 1965. But I grew up in the region of Scania in the south end of Sweden. I believe in God and his son Jesus Christ but I still don’t go to Church. I don’t know what else to say about myself so I’ll stop here. The truth is, you wouldn’t know me if you had read a book about me. I’m pretty unique I like to think. We all are, but especially me. Roger M. Klang, civis Lundensis

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: