Hur vi än hanterar situationen så kommer Covid-19 att spridas i Sverige liksom den kommer att spridas i världen ända in på ålderdomshemmen och in i sjukvården, och har väl egentligen redan gjort det. Inget land har lyckats med att artificiellt stoppa smittspridningen för någon pandemi genom historien. Det enda man kan hoppas på med restriktioner i rörelsefrihet är att sakta ned smittspridningen, men till en hög kostnad för ekonomin.

Israel har extremt låga dödstal, under 100 (83) fram till för några dagar sedan. Det beror på att den israeliska regeringen tidigt använde sig av Mossad som en torped för att kunna dammsuga den globala marknaden på respiratorer och annan medicinsk utrustning för sin egen befolkning. Sedan så går de och tigger om pengar för att lindra sin situation från andra länders befolkningar. Nåväl, låt gå för det sistnämnda, jag är ingen antisemit och det är trots allt inte samma människor som gjorde det förstnämnda som tigger om pengar. Det är troligt att dessa människor inte känner till hur bra de har det i pandemins spår jämfört med omvärlden.

Men det är ingenting som talar för att just Sverige skulle vara värre drabbat av Covid-19 än andra länder, även om vi har hanterat Covid-19 pandemin annorlunda i Sverige. Om jag skulle säga någonting till världen om hur de flesta länder har hanterat pandemin i sina länder så är det:

Ni är idioter! Vad era politiker borde ha gjort är att ta sitt ansvar och säga;

”Vi kan inte stänga ned vår industri i månader framöver, det skadar ekonomin för mycket. Det finns en risk att våra civilisationer som vi känner dem kommer att stanna upp permanent. Vi kan inte förvänta oss att våra doktorer och sköterskor ska behöva avgöra vem som ska dö och vem som ska få leva, men vi slipper ansvaret att besluta vem som får leva och vem som ska dö. Om vi inte besudlar våra händer med blod, så kan vi inte heller sägas vara statsmän. Dessutom så borde vi isolera vår äldre och människor i riskgrupperna, inte den genomsnittlige arbetaren.”

Ok, fråga:

Vilken general skulle du helst lägga ditt liv i händerna på som soldat, generalen som räddar alla och ingen, eller generalen som ger militärläkarna order om att rädda de som har en chans att överleva?

Enligt Trump, så är vi svenskar, påstår han, internationellt eller i världen kända som ”The herd” (flocken). Det härrör från någonting som diskuteras i USA just nu – Flockimmunitet. Flockimmunitet är när tillräckligt många i ett samhälle har fått viruset, och återhämtat sig ifrån det, så att samhället utvecklar en gemensam immunitet.

Den enda nyttan med att försöka skjuta upp spridningen av epidemin i ett land är att vi då får tid till att förbereda oss och hinna vidta åtgärder. Vi har tre forskarlag som arbetar dygnet runt med att producera ett vaccin. Bra! Men vi har misslyckats med att förbereda vården för epidemins verkningar. Det gjorde vi förmodligen för att vi svenskar inte är vana vid att konkurrera med omvärlden i extrema situationer. Försvarets bidrag är förtroendeingivande, men bidraget är nästan en droppe i havet.

Den största risken för ekonomin är de oljeproducerande länderna. De är känsliga för extrema konjunkturnedgångar. Det skulle kunna vara att många av de oljeproducerande länderna saknar robusthet nog i det ekonomiska systemet och att oljekranarna stryps permanent på grund av olönsamhet så att oljetrafiken avstannar plötsligt. Där bör vi agera proaktivt för Sveriges och Nordens del!

Jag har ett tips. Tvättstugorna är smitthärdar. Lite behållare med desinfektionsmedel och pappersservetter i varje tvättstuga i landet hade varit bra.

Vi i Strategiska insamlingscentralen stöder Statsepidemiolog Anders Tegnell och hans beslut för hur vi ska hantera epidemin i Sverige. Han har uppträtt som en statsman och resonerat logiskt och rationellt. Vi har fått uppfattningen att en majoritet av svenska folket har förtroende för det sätt som Tegnell har skött saken. Vi har också fått uppfattningen att svenska folket är väl insatt i vad de ska göra för att förhindra smittspridning och att de har en hög medvetandenivå om vilka åtgärder som har vidtagits från Folkhälsomyndighetens håll. Och vi tror att det finns ett stort incitament för personliga initiativ och personligt ansvar bland svenska folket.

P.S. Om det fanns någon annan metod som sannolikt kunde skydda folket i riskgrupperna utan att det skadade ekonomin för mycket, så skulle jag förespråka det.

Mvh från ordföranden i SIC under självisolering på grund av sannolik Covid-19 smitta sedan över sex veckor.

Roger M. Klang, SIC

Publicerad av Roger Klang

I come from Arboga, Sweden, same latitude as Stockholm, Oslo and Helsinki. The year in which I was born was 1965. But I grew up in the region of Scania in the south end of Sweden. I believe in God and his son Jesus Christ but I still don’t go to Church. I don’t know what else to say about myself so I’ll stop here. The truth is, you wouldn’t know me if you had read a book about me. I’m pretty unique I like to think. We all are, but especially me. Roger M. Klang, civis Lundensis

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: