SIC

Det finns skikt i underrättelsemiljöerna med olika världsbild, om du är en tillräckligt högt rangordnad underrättelseperson kommer du att förstå det.

Rysslands utrikesminister, Sergei Lavrov, har anklagat Nato, och Europa i ett bredare perspektiv, för att skapa spänningar på kontinenten, då han uppmanade ledare i februari 2020 att ”överge fantombilden av det ryska hotet”. Verkligen, ”fantombild”? Låt mig berätta vad han verkligen tänker och varför han inte kan få USA att spela med. Kreml är beredd att offra Iran i utbyte mot kontrollen över de nordiska länderna. Det är därför Putin har pratat till Israel med silkestunga på senare tid och släppt en kvinnlig israelisk fånge från ett ryskt fängelse som ett tecken på god vilja. USA försöker provocera fram ett krig mot Iran. Men iranierna nappar inte på betet längre. Så amerikanerna tittar på möjligheten att få några av kurderna eller kanske de syriska rebellerna att provocera turkarna till ett krig med Syrien genom att de dödar en del av Turkiets militärpersonal vid gränsen mellan Syrien och Turkiet i en falskflaggoperation. Den turkiska presidenten Erdogan har varit mycket fast i sin inställning om Turkiets reaktion skulle Syrien angripa någon eller några i de turkiska styrkorna, om detta resulterade i en förlust av turkiskt liv. Det kommer att betyda krig. Och Turkiet är ett Nato-land. Erdogan har varit fast men dum. Om Turkiet på något sätt angrips av någon av aktörerna i regionen, kan Turkiet utlösa artikel 5 i NATO-stadgarna. Och sedan skulle USA gå in och få tillgång till iranska intressen i Syrien och därifrån är det inte en lång väg till kriget, som USA har sökt mot Iran, för kontroll över oljan i Persiska viken.

Vi behövde inte vänta länge på den ryska reaktionen för vi fick uppleva att Ryssland antingen på egen hand eller via diktatorn Assad i nordvästra Syrien angrep Turkiska posteringar från Syrien med flyg i slutet av februari 2020, vilket resluterade i 22 döda turkiska soldater. Passande nog så har Ryssland en flygbas i Latakia mycket nära Idlibprovinsen. Turkiska styrkor har varit i strid med Syriska styrkor, som en följd av flygangreppet. Filmer inifrån Idlib visar svampformade moln efter nya bombningar och beskjutning mellan parterna. Enligt FN har skolor, sjukhus och provisoriska flyktingläger hamnat i skottlinjen. Putin har slagit duster i ögonen på Erdogan över telefon. Bättre att förekomma än att förekommas. Erdogan svarade med att öppna korridoren för flyktingar mellan Turkiet och Europa. Jag tror inte att Erdogan har full koll! Han tror nog att Västvärlden ligger bakom angreppen. Eller så är han sant irrationell, vilket inte skulle förvåna mig. Paschorna där nere har en tendens att vara labila och opålitliga.

Poängen är att USA kommer att behöva alla Nato-länderna, även Norge och Danmark, för att samarbeta med USA och Nato. Det är därför Norge och Danmark kan koppla av för tillfället. USA kommer att försvara dem, eller åtminstone är de beredda att avskräcka Ryssland från att attackera Norge och Danmark. Fast Norges och Danmarks säkerhetsgaranti kan försvinna om ett decennium eller så. Ingen vet. Det enda vi kan veta med säkerhet är att Trump är opålitlig och att en rysk attack mot Sverige och/eller Finland kommer att leda till ett framskjutande av ryska maktpositioner i Skandinavien. Ser ut som att Trump har övertaget. Kanske är han smartare än jag trodde? Eller kanske har han bara mera makt än jag trodde.

Naturligtvis betyder allt detta att Norge och Danmark dras in i ännu ett krig för USA:s räkning. Bara inte ett krig på egen mark. Detta innebär både för- och nackdelar för våra skandinaviska grannar. För oss svenskar betyder det dåliga nyheter.

Putin och Trump närmar sig varandra utan så många ord. Det är så som de stora elefanterna gillar att kommunicera, med militära övningar med flottstyrkor och brigader och sådant. Denna typ av kommunikation har sina fördelar och nackdelar, men den kan kombineras med att göra projekt till verklighet på olika platser i världen för att förmedla intentioner. En nackdel med det är att man har begränsade resurser. Under augusti 2019, höll Ryssland en stor övning mycket nära den norska kusten.

Om inte Ryssland skulle kollapsa i förväg ser Putin säkert fram emot en för Ryssland räddande andra världskrigsallians med amerikanerna och britterna. Jag förutser ett krig som kommer mellan de skandinaviska länderna på ena sidan, och USA, Storbritannien och om de får sin önskan också Ryssland på andra sidan vilket nästan är en nödvändighet för ett sådant krigsscenario.

Det kan också bli frågan om en blockad eller någon form av sanktioner mot oss. Och med ett krig och/eller sanktioner mot oss menar jag särskilt oss svenskar. Vi skulle befinna oss i den situation som Israel befann sig i 1967 och 1973. Och vet du vad, jag tror att vi skulle vinna.

Trumps motiv? Ekonomisk vinst för hans land, Realpolitik, nyliga harmfulla uttalanden mot Trump från högt rankade tjänstemän i det svenska försvaret, personliga aversioner mot oss ​​svenskar, du kan välja en eller allt! Men huvudmotivet är att den amerikanska administrationen vill smörja in Mellanöstern genom att avlägsna ryska incitament för att motverka USA när USA startar ännu ett krig i regionen, denna gång sannolikt mot Iran. Det finns också ett direkt samband mellan detta och Trumps besök i Indien i februari 2020.

Låt mig bara säga att USAs egen WTI-olja, som är av en kvalitet som i dagsläget är den enda oljekvalitet man kan göra bensin av, räcker i kanske 5+ år till. Det är bara att räkna på det. Låt er inte luras av olika spelares kommentarer som typ att oljefälten i Texas är stora som delstaten Alabama. Räkna på dem officiella siffrorna!

Det är i dessa sammanhang man bör väga uttalandena ”rädda vår ASAP Rocky” av Trump. ASAP Rocky är en amerikansk rappare som råkade komma i slagsmål i Sverige och hamnade i svensk domstol sommaren 2019.

Och det är i detta sammanhang som vi bör läsa hur POTUS nu vill köpa Grönland från Danmark eller hyra placering av BMD-tillgångar och landningsbanor från vårt västra skandinaviska grannland. Låter i mina öron som att POTUS vill agera ubåtsjägare med ubåtsjaktsflygplan mot Amiral von Dönitz ubåtar i Danmarksundet igen. Naturligtvis är det bara ett plus att ryska strävanden att ta sig till Atlanten med nukleära ubåtar i ett krigsscenario där Ryssland är en anfallare kan bli omintetgjorda. Eller är detta huvudsyftet? Ingen skulle vara lyckligare än mig om det är så, men denna shoppingrunda från POTUS sammanträffar med andra misstänkta saker som händer.

Det är också i detta sammanhang man bör läsa att Angela Merkel besökte Island i augusti 2019. Det är inte bara slumpmässiga händelser, nästan allt som händer på de högsta nivåerna har ett orsakssamband.

Rysslands motiv är att Kreml kämpar mot klockan för att få något att hända så att de inte kommer att implodera som stat igen.

Vilket budskap tror ni att Ryssland vill förmedla till den amerikanska administrationen med deras stora marinövning mycket nära den norska kusten i augusti 2019? Den ryska norra flottans krigsfartyg seglade norrut för skarpskytte med robotar i norska havet nära polcirkeln. Huvudmålet för den ryska flygvapengruppen var en övning i att jaga ubåtar.

Skulle ni svara:

  1. Det är inte ett budskap till USA, det är ett budskap till Norge och kanske också Finland och Sverige.
  2. Det är ett budskap till Trump att han bör hålla sig utanför Rysslands inflytandesfär som Putin avser att expandera genom att bearbeta sin slagpåse Norge.
  3. Det är dessutom ett försök till ett budskap, eller en del av ett budskap, till Trump som innebär exakt detta ”Snälla, kom till dina sinnen och arbeta tillsammans med oss, låt oss få de baltiska staterna och/eller utvalda delar av Skandinavien medan du kan göra vad du önskar med Iran möjligen. Hjälp oss att innesluta Tyskland medan vi klusterknullar upp Skandinavien tillsammans”.

Källor; SR;Ekot och Kim Iversen på Youtube för delen om Syrien och Turkiet

Strategiska insamlingscentralen

Publicerad av Roger Klang

I come from Arboga, Sweden, same latitude as Stockholm, Oslo and Helsinki. The year in which I was born was 1965. But I grew up in the region of Scania in the south end of Sweden. I believe in God and his son Jesus Christ but I still don’t go to Church. I don’t know what else to say about myself so I’ll stop here. The truth is, you wouldn’t know me if you had read a book about me. I’m pretty unique I like to think. We all are, but especially me. Roger M. Klang, civis Lundensis

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: