Ja det är nog ett par frågeställningar som vi alla medborgare i Sverige borde ta en funderare på.

Vi tar oftast allt för givet i vårt samhälle, att löner, pensioner, bostadsbidrag, och sjukpenningar kommer till oss, och det på dagen vi fått bekräftat att pengarna ska komma.

Om vi börjar från en tidsaxel, säg 1800 talets mitt, då mycket av dagens moderna samhälle började ta form, så kan vi konstatera att mycket av Sveriges utveckling bygger på ett antal viktiga faktorer.

1. Landet Sverige har alltid varit van att lyfta blicken utåt omvärlden. Dels med en egen utvandring då Landet inte hade resurser att föda befolkningen inom riket (Amerika-utvandringen).

2. Våra företag som successivt byggdes upp från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, har i och med industrialiseringens framväxt, lärt sig Handel med andra länder. Jag återkommer med en del input inom detta område längre fram.

3. Vi har ett land rikt på råvaror och resurser som vi lärt oss hantera och som har gett Staten goda inkomster. Jag tänker främst på Malmen, Skogen och Vattenkraften.

4. Vi har lärt oss att det måste finnas en stark infrastruktur i ett framgångsrikt land, med bra förbindelser och väl fungerande statliga och kommunala verk och organisationer.

Ett exempel är vårt gamla Postverk, som nu knakar lite i fogarna, men säg den som inte förväntar sig att få sitt brev eller handlingar levererade kommande dag efter att de sändes ut.

(Jag uppmärksammar då exemplet som man skämtar om i Italien, att kommer posten inom tre månader, då blir vi nöjda och glada.)

Detta med Inkomster och utgifter då!!!! Vad med detta då tänker Svensken, allt fungerar ju, rätt bra.

Men kommer det en herre från luften och ser till att vi får våra inkomster, att skolan finns där för våra barn, att Sjukhusen har de bästa resurserna och den främsta utrustningen, att det finns vägar, bussar, tåg och flyg att tillgå. Samt äldreboende, hemtjänst m.m..

Någonstans ifrån måste ju pengarna komma in till allt vi behöver. Då säger kanske någon ”Jo men jag betalar mycket skatt också”. Helt rätt! Men de flesta är löntagare i företag som blivit framgångsrika, tack vare goda uppfinningar och/eller smarta människors idéer.

DÄRFÖR VILL JAG NU LYFTA FRAM LITE AV FRAMGÅNGSSAGAN I SVERIGE

Det finns få Länder På vår Glob Jorden, som förhållande till sin folkmängd, (Drygt 8 miljoner innevånare de senaste åren) har sådana framgångsrika exportföretag.

Jo jag vet att vi nu med kraftig invandring ligger kring 10 miljoner innevånare.

Men dessa företag som nästan alla finns med sina organisationer i Sverige, och på Världsmarknaden, har tillsammans med de råvaror som vi har exporterat bidragit till att Axibolaget Sverige har resurser att fördela till dess befolkning.

Som gammal industriman, har jag själv upplevt detta som leverantör av el och elektronikkomponenter till framgångsrika Svenska bolag.

Här följer ett antal Exempel:

Electrolux, med sina så kallade vitvaror, kontor och fabriker runt om i Världen,

Ericsson, tidigare då jag arbetade där kallad L/M Ericsson, förde telekommunikationen och mobiltelefonin mot nya teknologiska höjder.

Bussar och lastbilar från Volvo och Scania rullar på alla världens vägar.

Mediciner från Astra, Tekniska innovationer från Elema Schönander, som nu ägs av Siemens tog under 70- och 80-talet fram den första Pacemakern.

LKAB, har under snart 50 år bidragit med stora inkomster till staten genom att sälja Järnmalm på Världsmarknaden.

ASEA, världsledande inom el-kraft, var tidigt ute med Industrirobotar.

Gambro, utvecklar teknisk utrustning till sjukvården.

Tetra Pak, behöver ingen närmare presentation, finns för förbrukningsvaror till alla hem.

IKEA, handel och har skapat många små möbeldetaljproducenter som underleverantörer.

SAAB, BOFORS, ERICSSON, alla stora inom försvarsindustrin. (Nyttan av vapenexport är kanske en het potatis, men mycken militärt avancerad utveckling har medfört att många civila produkters kvalitet har ökat och flera civila produkter skulle inte ens ha funnits utan försvarsindustrins utvecklingspotential.)

Jag kan fortsätta att ge exempel på företag som är och i det förflutna har varit framgångsrika för oss alla, men jag tror att ni har uppfattat budskapet: ATT DESSA FÖRETAG SKAPAR ARBETSTILLFÄLLEN OCH INTÄKTER TILL SVERIGE.

Vad som också bör läggas till listan är att vi har utvecklat Turistnäringen för att dra in intäkter till Sverige.

I ett annat sammanhang kunde man ta upp de utmaningar som vi står inför, speciellt den stora invandringen till landet och den påfrestning invandringen har på statsapparaten och samhällsfunktionerna.

HUR FÅR VI DET ATT GÅ IHOP

Vi bör alla ta en titt på dem senaste Budgetarna som lagts fram i Sverige.

Här finns Skatte-lättnader för Inkomsttagare, här finns fördelningspengar till kommuner. Här finns pengar till olika satsningar inom sjukvård, skola och äldreomsorg.

Vi tycker nog alla att vi vill ha mer!!!

Men ta exemplet med våra kollegor inom Europa, som Storbritannien

Spanien, Italien, Grekland, m.fl..

De skulle jubla om de hade dessa Svenska fördelningsresurserna i sin budget.

Vår statsskuld betalas av varje år. Räknat i BNP så är siffrorna mycket konkurrenskraftiga, enligt internationella Experter.

JA fundera nu på; Fördelar vi våra resurser rätt i landet, och hur kommer utvecklingen att bli inom den närmsta framtiden.

Sverige den 5 Oktober 2019

Stony Gustavsson, medarbetare i Strategiska insamlingscentralen

Publicerad av Roger Klang

I come from Arboga, Sweden, same latitude as Stockholm, Oslo and Helsinki. The year in which I was born was 1965. But I grew up in the region of Scania in the south end of Sweden. I believe in God and his son Jesus Christ but I still don’t go to Church. I don’t know what else to say about myself so I’ll stop here. The truth is, you wouldn’t know me if you had read a book about me. I’m pretty unique I like to think. We all are, but especially me. Roger M. Klang, civis Lundensis

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: