Brev till chefen F21 och Chefen A9

Strategiska insamlingscentralen

Kunskaperna inom området strategisk andraslagsförmåga i meningen kärnvapenubåtar är obefintlig i Sverige av naturliga skäl. Kanske är kunskapsnivån något högre i Norge som alltmer har blivit en slagpåse till Ryssland/Kreml. Trots våra bristande kunskaper på området så handlar händelserna i Barents hav/Ishavet sannolikt till största del om Rysslands andraslagsförmåga, dvs. deras strategiska ubåtars möjlighet att verka i detta hav. Jag vill grunda vår kunskapsbank på ämnesområdet med detta inlägg. (Se bifogad fil)

SIC, ordföranden

USA:S ANDRASLAGSFÖRMÅGA BÖR GÄLLA ÄVEN FÖR RYSSLANDS
Varenda en av de 14 amerikanska SSBN Strategic Missile Submarines atomubåtar av Ohio-class har 24 stycken SLBM Surface Launched Ballistic Missiles av typen Lockheed Trident II med stellar (navigation efter stjärnorna) och inertial guidance (tröghetsnavigering).
Varje robot har åtta MIRV (multiple independently targetable reentry vehicle) som kan tilldelas unika mål med antingen 475 kilotons alt. 100 kilotons stridsladdningar. Trident II D-5 har en räckvidd på upp till 11,300 km enligt en brittisk Wikipediasida, och den motsvarande amerikanska Wikipediasidan avrundar uppåt till 12,000 km men hävdar att den har längre räckvidd än så.
Till saken hör att den exakta räckvidden sägs på den amerikanska Wikipediasidan vara hemligstämplad och att på andra ställen står det att Trident II D-5 kan träffa mål på 7,400 km avstånd. Det är en markant skillnad mellan 11,300 och 7,400 km, och skillnaden beror sannolikt på att de olika kärnladdningarna väger olika mycket beroende på styrkan i dem.
Eftersom det är 7,500 km avstånd från New York till Moskva så innebär den kortare räckvidden att en Ohio-class ubåt med bas i New York och som är ute under en månads tjänstgöringstid till sjöss åt gången, kommer att tillbringa mer än två dygn av dessa trettio dagar för att under ytan ta sig från och till det yttre vatten där de kärnvapen med störst laddning kan nå målet Moskva.
Det innebär att 6 procent av USA:s andraslagsförmåga kanske måste räknas bort redan där. Till det kommer att approximativt 25 procent av USA:s strategiska ubåtsflotta vid varje givet ögonblick ligger i hamn för servicearbete och reparation som inte kan klaras av ombord på ubåten till havs och/eller utanför dockan.
Dessutom måste besättningarna få tillbringa tid med sina familjer i hamn och ubåtarna buffras med föda oberoende av om deras ubåt är i behov av service och genomgång i hamn eller inte. Men ubåtarna har dubbla besättningar.
Till allt detta ska läggas att ubåtarnas kärnvapen måste få en genomgång med jämna mellanrum, kanske vart femte år, och detta görs inte ombord på ubåten.
Det reducerar totalt andraslagsförmågan med 40 procent eller mer i värsta fall. Alternativt så reduceras detonationseffekten av en skarp multipel tidig kärnvapenavfyrning från en given ubåt mycket nära kusten med uppemot 80 procent om hälften av robotarna har 475 kilotons stridshuvuden med kortare räckvidd för kärnvapendrivraketen och som förblir oavfyrade, och den resterande halvan bara har 100 kilotons stridshuvuden men som kan avfyras från New York-kustens vatten.
Om detta förhållande gäller så lite som 6 procent + 25 procent av USA:s andraslagsförmåga så får man i alla fall plocka bort kärnvapen med totalt 82,800 kiloton trotyl ur ekvationen, åtminstone i ett omedelbart skede till uppemot dryga två dygn. Dessa Ohio-class atomubåtar med Trident II utgör USA:s strategiska andraslagsförmåga med 50 procent av USA:s strategiska kärnvapenkapacitet. För Ryssland bör kalkylerna vara likartade eller ännu mer otillräckliga.
Det finns även 4 st. SSGN Cruise Missile Submarine atomubåtar av Ohio-class, som kan medföra 154 Tomahawk Block III eller Block IV kryssningsrobotar. Tomahawk Block IV missile är ett allväders surface- and submarine-launched precision strike stand-off weapon. Tomahawk är designad för långräckviddiga precisionsslag-uppdrag mot högvärdiga och tungt försvarade mål och har en max räckvidd på 1,000 miles, eller 1,609 km för att vara metriskt exakt. Den färdas i underljudsfart – 890 km/h.
Den amerikanska ytstridsflottan fasade ut TLAM-A, den kärnvapenbestyckade versionen av Tomahawk, för ett antal år sedan. Den amerikanska ytstridsflottan är alltså numera utan kärnvapen, precis som den brittiska ytstridsflottan är. Idag har ytstridsflottans alla Tomahawk, konventionella verkansdelar antingen i form av en enkel stridsdel (TLAM-C, TLAM-E) eller med substridsdelar (TLAM-D).

Strategiska insamlingscentralen, ordföranden Roger Mikael Klang

Publicerad av Roger Klang

I come from Arboga, Sweden, same latitude as Stockholm, Oslo and Helsinki. The year in which I was born was 1965. But I grew up in the region of Scania in the south end of Sweden. I believe in God and his son Jesus Christ but I still don’t go to Church. I don’t know what else to say about myself so I’ll stop here. The truth is, you wouldn’t know me if you had read a book about me. I’m pretty unique I like to think. We all are, but especially me. Roger M. Klang, civis Lundensis

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: